STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

Alışveriş - 15 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Şubat, 2021

STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?
Kredi: WinbyLosing

Tüketiciler alışverişlerinde ürün etiketlerini artık daha fazla okuyor. Etiketlerde en çok hangi ifadeleri inceliyoruz? Bu ifadelerin anlamlarını bilmemek nelere yol açıyor? STT ve TETT ne anlama geliyor, farkları ne? Gelin farkındalık da yaratmak istediğim yazımda buluşalım.

Birçok farkındalık çalışması sonucunda, ürünleri alırken tüketiciler etiketleri eskiye göre daha çok inceliyor diyebiliriz. İncelediklerini söyleyen kişilerin de araştırmalara göre paket üzerinde en çok dikkat ettikleri bilgiler STT (Son Tüketim Tarihi) ve TETT (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi)'dir (Önemli olduklarından etikette en çok bakılan ifadeler olmaları tabii ki normal ama sadece bu bilgilere bakmakla kalınmamalıdır. Etikette incik cıncık ne varsa okumak gereklidir, zira etiket besinlerin kimliği gibidir. Besinlerin canlılar için öneminden bahsetmiyorum bile, siz zaten bu önemi çok iyi biliyorsunuzdur wink. ).

           STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

STT ve TETT Aynı Şey Değil mi? Etiketlere duyulan merak güzel, etiketlerde en çok baktığımız bu bilgiler (STT ve TETT) önemli... Fakat doğru bakıp, doğru değerlendirebiliyor muyuz acaba?

Birçok tüketici TETT ve STT ifadelerinin aynı şey olduğunu düşünüyor ve bu şekilde değerlendiriyor ancak bu iki ibare farklı anlamlar taşımaktadır ve farklı besinlerin etiketlerinde yer almaktadır. Bu kardeş olan ama ikiz olmayan ibarelerin anlatmak istediklerine bir bakalım.

STT (Son Tüketim Tarihi)

                                       STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda “Son Tüketim Rarihi” belirtilir. (Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Hakkında Kılavuz, Bölüm 9 – Tarih Bildirimi, sf.32 (1) Son Tüketim Tarihi)

Örneğin süt ve süt ürünlerinde, paketli etlerde, meyve sularında, çikolatalarda…

                 STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

Bu tarih yine mevzuata göre tek tarih şeklinde (örn: 07/08/2019) belirtilmelidir.

Son tüketim tarihi geçmiş olan besinler tüketimi güvenli olmayan besinlerdir. Bu nedenle STT geçmiş besinler kesinlikle kullanılmamalıdır.

                                                                                          STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

TETT (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi)

 

                                                                                 STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

 

Uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendisine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir (Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Hakkında Kılavuz, Bölüm 9 – Tarih Bildirimi, sf.33 (2) Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi).

Üzerinde bu ibare bulunan besinler, ifade edilmiş olan tarihi geçtiklerinde mikrobiyolojik olarak bozulmazlar (Yani yediğimizde ölmüyoruz, zehirlenmiyoruz, sakin oluyoruz.); sadece tat, koku, tazelik (Örneğin ekmek gibi.) gibi özelliklerinde değişimler görülebilir. Fakat uygun muhafazada, söylenilen tarihte bunlarda da bir değişim görmemeniz de mümkündür. O zaman yemeye devam edebiliriz.

Örneğin; makarna, zeytinyağı, kahve, çay gibi besinler mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilir olmadığından son tüketim tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi ifadesi kullanılır.

STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

Yani TETT geçen besinlerin üzerilerindeki tarih geçtiğinde "Aman sakın yeme, şimdi sakince onu bir çöpün yakınına koy!" demiyoruz.

                                      STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

STT ve TETT ifadelerinin hem sağlığımız hem de besin israfı için büyük önemi bulunuyor. Bu nedenle bu ibareleri ve anlamlarını  bilip, bilmeyenlerle de paylaşmamız sağlığımız ve çevre için değerli. Zira STT ve TETT arasındaki farkın bilinmemesi nedeniyle TÜKETİCİLERİN %72 Sİ TÜKETİLEBİLİR BESİNLERİ ÇÖPE ATIYOR!

                     STT ve TETT Aynı Şey Değil mi?

Sözün özü; etiketleri bilinçli olarak okuyoruz, sağlığımızı koruyoruz, israfı da önlüyoruz. Bir taşla bin kuş falan vuruyoruz anlayacağınız.😊

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.