Öğrencilerin Yurda Götürmesi Gerekenler

Alışveriş - 31 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 9 Dk.

31 Ekim, 2022

Öğrencilerin Yurda Götürmesi Gerekenler

Bu yazımda üniversiteye yeni geçen öğrenciler için kalacakları yurda neler götürebileceklerini anlatacağım. Kafa karışıklığı yaşayan çoğu öğrenciye tavsiyede bulunacağım. Şu sıralar herkes yurt alışverişi için liste çıkarıyor. Ben de kimsenin önemli bir detayı unutmaması için böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Eğer yazımı okursanız bir eksiğiniz varsa çok geç olmadan fark edebilirsiniz.

Bu yazımda konum genel olarak yurt odasında bir öğrencinin işine yarayacak olan şeyler olacak. Birçok öğrenci ilk defa ailesinden ayrı kalacağı için biraz stres yapıyor ve kalacağı yurda götüreceği eşyalar konusunda kararsız olmasına neden oluyor. Bu süreci ben de yaşadım ama bir şekilde üstesinden geldim. Şimdi deneyimlerimi sizinle de paylaşmak istiyorum. Umarım amacıma ulaşabilirim, size bir yardımım dokunmasını çok isterim.

1. Valiz

Öncelikle birçok öğrenci nasıl bir valiz alması gerektiği konusunda kararsız. Benim size tavsiyem bir tane büyük valiz, bir tanede küçük spor çantası almanız. Büyük valizinizi yurda giderken kullanırsınız. İçine bir sürü eşya sığacağı için size kolaylık sağlar, içine yiyecek de koyabilirsiniz. Zaten genelde büyüklerimiz özenle hazırladıkları yiyecekleri yurtta yememiz için valize koymamızı isterler.

Neden spor çantası ya da küçük valiz götürülmeli? 

Şimdi gelelim neden spor çantası önerdiğime. Bunu aslında üniversite okuduğu şehir ile yaşadığı şehir yakın olanlar için önerdim. Benim üniversiteyi okuduğum şehir ile yaşadığım şehir çok yakın olduğu için birkaç günlüğüne eve giderken bana küçük bir spor çantası yetiyordu. Bu çantayı ucuzluk marketlerinde bulabilirsiniz. Hazır valizden konuyu açmışken yanınıza bir tane de sırt çantası alın. Okumak için gittiğiniz şehirde karşınıza başka şehirleri gezme fırsatı da çıkabilir.

2. Kış Şartları için Hazırlık

Biliyorsunuz okulun ilk döneminin büyük bir kısmında havalar soğuk oluyor. Bu sebeple sık sık hastalanma ihtimaliniz var. Bu durumda yurtta kullanmanız için bazı tavsiyeler vereceğim. Öncelikle bir eczaneden reçetesiz satılan bir ağrı kesici hap ve bir grip hapı alın. Bazen bu iki hap çok lazım oluyor. Eğer yurdunuzda kettle olursa diye şifalı çaylar da önereceğim. Zencefilli limon, rezene ve ıhlamur çaylarını size tavsiye ederim. Ben hasta olduğumda bu çayları kullanmıştım. Hasta olmadığınız zamanlar için kahve ve normal çay da götürebilirsiniz. Tabii soğuktan elinizin yara olma ihtimalinden ötürü yanınıza bir krem de alsanız iyi olur.

3. Dolap Düzeni:

Dolabın içindeki bakım malzemelerinin düzenli durması için size orta boy bir kutu almanızı öneririm. Üniversitelerin açılmasına yakın bu tarz kutular ucuzluk marketlerine geliyor. Duş jeli, şampuan ve diğer bakım malzemelerinizi rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Ben iki tane orta boy kutu aldığım için birine çaylarımı ve kahvelerimi koymuştum. Eğer kutu almak istemezseniz dolabın kapağına asılabilen kumaştan yapılmış organizerleri de öneririm.

Öğrencilerin Yurda Götürmesi Gerekenler Organizer

Bu görseldeki organizer küçük boy bir organizer. Bunun içine takılarınızı, hap kutularınızı, şarj aletlerinizi ve kulaklıklarınızı koyabilirsiniz. 

4.Yatak için Gerekenler ve Hurç

Eğer devlet yurdunda değilseniz size iki adet nevresim takımı da lazım. İki tane diyorum çünkü birini yıkamak için çıkardığınızda diğerini yatağa serersiniz. Nevresim haricinde yedek yastık kılıfı götürmenizi de tavsiye ederim. Havalar soğuduğunda üşümemeniz için ince bir battaniye ve yine fazla ağır olmayan bir yorgan götürmelisiniz. Tabii sene başında ve sonunda onları getirip götürmek için hurçlara da ihtiyacınız var. Bir öğrenci için en iyi saklama araçlarından biridir hurç. Ben kumaştan yapılmış hurç kullanıyorum ama bazı arkadaşlarım şeffaf hurç kullanıyordu, süpürge ile ağız kısmını kapatıyorlardı.

Hurç

5. Yurtta Lazım Olacak Mutfak Gereçleri

Yurtta yemek yerken de bazı şeylere ihtiyacınız olacak. Genellikle yurtlarda yemek yerken yurt yönetimi sizden kendi bardaklarınızı getirmenizi ister. Bunun için iki adet kupa ve bir normal bardak yeterli olur. Ayrıca iki melamin tabak, bir kase, bir çatal, bir kaşık ve bir meyve bıçağı da edinin. Soda açarken kullanmak için bir açacak alabilirsiniz. Bulaşıklarınızı yıkarken kullanmak için bir tane bulaşık deterjanı ve bir tane sünger de alabilirsiniz.

6. Çamaşır Sepeti ya da Filesi

Çamaşırlarınız kirlendiğinde onları toplu olarak bir yerde biriktirmeniz gerekiyor. Valizinize sığabilecek önerim çamaşır filesi. Kolayca katlayıp valizinize koyabilirsiniz ama içi çok çabuk dolabilir. Eğer çamaşır sepeti almak istiyorsanız ve onu taşıyamayacaksanız üniversiteyi okuyacağınız şehirden alabilirsiniz. Bazı yurtlarda öğrenciler çamaşırlarını kendi yıkadığı için yurdunuz sizden çamaşır deterjanı da isteyebilir.

File

​​​​​​7. ​​Termos

Sınav haftalarında çoğu öğrenci içtiği kahvenin ya da çayın hemen bitmesini istemiyor. Özellikle gece kütüphaneye girip sabah çıkan öğrenciler için bu geçerli. Bu durumlarda kullanmak için kendinize bir termos edinmelisiniz. Fazla büyük olmasına gerek yok, orta boy yeterli. Sadece ders çalışırken değil, film izlerken de kullanabilirsiniz:)

8. Oda Temizliği için Gerekenler

Yurt odalarında çok toz oluyor. Camı açınca içeri çok toz giriyor, onun için masalar, komidinler ve dolaplar çok toz oluyor. Benim birkaç tane sarı bezim vardı. Odamın yurt çalışanları tarafından temizleneceği gün gelmeden önce kendim ufak çaplı bir temizlik yapıyordum. Siz de benim gibi yapabilirsiniz. Bu sarı bezler çoklu olarak marketlerde satılıyor. 

​​​​​​9. Terlik

Terlikler yurt odalarında çok kullanılır. Oda içerisinde dolaşırken ayrı terlik, tuvalette giymek için ayrı terlik ve yurdun içinde dolaşırken ayrı bir terlik kullanmanızı öneririm. Ben öyle yapmıştım. Bazı öğrencilerin odasında halı olduğu için pek terlik kullanmıyorlar. Yine de bazı öğrenciler yurda giderken yanlarında halı götürüyor.

10. Masa Lambası ya da Okuma Işığı

Eğer tek kişilik bir odada kalmıyorsanız gece ışık konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben bunun için okuma ışığı almıştım ama bir süre sonra o da yetmedi. Evimizdeki masa lambalarından birini bir tatil dönüşünde yurt odama götürdüm. Özellikle sınav haftalarında bu masa lambası çok işime yaradı. Sizin de işinize yarayacağını düşünüyorum. Ramazan ayında da erkenden uyuyan arkadaşlarım olduğu için benim için kullanışlı olmuştu. 

11. Kalemlik 

Yurt odalarında genellikle çoğu kişi kalemini kaybeder. Bunun için yurda giderken yanınızda masanızın üstüne koymanız için bir kalemlik götürmenizi öneririm. Eğer bir kalemliğiniz yoksa değişik şeylerden kalemlik yapabilirsiniz. Mesela ben bitmiş bir salçanın tenekesinin dışını boyayıp ve vernikleyip onu bir kalemliğe çevirmiştim. Siz de öyle yapabilirsiniz, odanızda sizden bir hatıra olarak durur:) 

Kalemlik

Bu görseldeki kalemliği ben yaptım. Pandemi döneminde aniden gelen bir ilham ile yapmıştım. Umarım beğenirsiniz:) 

12. Kışlık Giyim

Eğer sıcak bir iklime sahip bir şehirde okumuyorsanız bazı şeylere mutlaka ihtiyacınız olacak. Mesela bir eldiven, bir atkı, bir şapka ve bir şemsiyeyi her ihtimale karşı valizinize koyun. Tabii yanınıza bir yedek ayakkabı ve bot almayı da unutmayın. Yılbaşına doğru havalar bazı şehirlerde çok soğuk oluyor. Üniversite kampüsleri bazen tamamen karla kaplanmış oluyor.

Son olarak size üniversite hayatı ile ilgili bazı öneriler vereceğim. Bol bol gezin, yakın bir arkadaşla gezmek çok eğlenceli olabiliyor. İlk haftalarda pek arkadaş edinemeyebilirsiniz ama üzülmeyin, zamanla bir sürü dost ediniyorsunuz. Bir de mümkünse her gün öğrenci bilgi sisteminizi kontrol edin. Hocalarınız derslerinizin iptal olduğunu oradan duyurabilir, boşu boşuna okula gitmekten kurtulursunuz. Sınav haftalarında üst sınıflardan bir önceki yılın sorularını isteyin. Hocalar genelde sınavlarda bir önceki yılın sorularına benzer sorarlar. Yurttaki ilk haftanızda ailenizden uzak olduğunuz için üzülebilirsiniz, bu çok normal. İki ya da üç hafta sonra ailenizi ziyarete gidin. Zaten sonra kaldığınız yurda alışacaksınız. Hatta belki eve dönmek istemeyebilirsiniz. 

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Güzel bir üniversite hayatınızın olmasını dilerim. Başka yazılarda görüşmek üzere:)

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.