İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Alışveriş - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Temmuz, 2021

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Ülkemiz kültürel yönden son derece zengindir. Bu kültürel farklılıklar ülkemizde birbirinden farklı bayram geleneklerini ortaya çıkarmıştır. Gelin hep beraber bu ilginç bayram geleneklerine bir göz atalım…

HELESA / SİNOP

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Helesa geleneğinin ortaya çıkmasıyla ilgili Sinop'ta yaygın olarak anlatılan bir efsanedir. Fırtınalı bir günde, bir gemi Sinop limanına demir atmıştır. Gemi haftalarca limanda kalmış ve erzakları tükenmiştir. Geminin kaptanı yaşanan bu durumdan kurtulmak için bir şeyler düşünmeye başlar. Bu çözüm ise gemicilerin ellerinde fenerlerle kapı kapı gezip maniler söylemeye başlamasıdır. Mani söyledikleri için de halk gemicilere para vermeye başlar. Sinop'a bu şekilde kazandırılan bu gelenek halen yaşatılıyor. Ramazan ayında ve bayramda hala gençler fenerle kapı kapı dolaşır ve mani söylerler. Toplanan para ise bir hayır kurumuna bağışlanır.
 

EBEBİŞ / ANKARA-KIZILCAHAMAM

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Ankara Kızılcahamam'da çocuklar bayram namazı öncesi veya sonrasında bir araya gelerek toplanırlar. Daha sonra çocuklar kendi aralarında bir ebe belirler. Ebe eşliğindeki çocuklar, mahalledeki tüm evlerin kapılarını çalar ve hep bir ağızdan “Ebebiş ebebiş, vermeyen çürük diş” tekerlemesini bağırarak söylerler. Ev sahipleri ise çocuklara “Ebebiş” yani harçlık veya şekerleme verir.

 

BAYRAM ÇIKARMA / KASTAMONU-TAŞKÖPRÜ

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101
Kastamonu Taşköprü'ye bağlı Kızılcaören Köyü, bayram günleri adeta dolup taşar. Komşu köylerden birçok insan bayram namazı için Taşköprü'ye gelir. Namaz çıkışında cami bahçesinde bir halka oluşturan erkekler öncelikle bayramlaşır. Sonrasında Taşköprülüler, köylerine gelen misafirlerden birkaçını evlerinde kahvaltıya davet eder. Kahvaltının ardından sohbetler edilir ve evin hanımları öğlen için harika yemekler pişirir. Hazırlanan yemekleri evin erkekleri cami bahçesine getirir ve kurulan masalarda ikram eder. Yemeğin ardındansa misafirler kendi köylerine geri döner.
 

BAYRAM KONATI / BARTIN

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Bartın'da halk arasında siniye 'Konat' adı verilir. Bartın'da erkekler bayram namazını kılıp, bayramlaşmaya başladıkları sırada duyuru yapılır. Duyuruda, bayram için konat yapılacağı ve saat kaçta başlayacağı söylenir. Ardından erkekler eve döner ve hanımlarının konat için yemekler yapmasını bekler. Hazırlanan yemekler konatta (yani sinide) caminin misafirhanesine götürülür. Yöresel yemeklerin ağırlıkta olduğu konat sofrası, tüm köy halkı tarafından öğle namazının ardından afiyetle yenir.

 

DEDE-SALINCAK KURMA / DENİZLİ-ÇARDAK

İlginç Bayram Gelenekleri - Case101

Denizli'nin Çardak İlçesi'nde bayramların ikinci ve üçüncü günleri gençler bir araya gelir. Köydekilerin “dede” dediği ağaca salıncak kurulur ve salıncak kurulduktan sonra çocuklara şeker ve çikolata dağıtılır. Ardından salıncağa binen kişiyi diğerleri beraber sallamaya başlar. Bu sırada ise maniler, tekerlemeler söylenerek eğlenceye eğlence katılır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.