Hamburgerin A B C'si - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

10 Mayıs, 2021

Hamburgerin A B C'si - Case101
Kredi: ntv.com

Günümüzde artık istisnasız her restoran menüsünde bulunan basit bir şekilde söylemek gerekirse iki yuvarlak ekmeğin arasında yerleştirilen domates marul gibi ekstralarla zenginleştirilen köfteden oluşan bir sandviç olan hamburgerin tarihine göz atmak ister misiniz?

Tarihi Orta Asya’ya kadar uzanan hamburger, ilk olarak nerede çıkmıştır dersiniz?

İlk akla gelen yer Amerika olsa gerek. Ama hayır yanlış bildiniz. Fastfood zincirinin önde gelenlerinden biri olan hamburger ilk kez Tartarlar tarafından yapılmıştır. Tartarlar bir Türk toplumuydu ve savaşçılardı. Savaşçı olmaları gereği daha güçlü ve kuvvetli olmak için çiğ et yiyorlardı. Bu çiğ eti yanlışlıkla pişirmeyi keşfettiler. Uzun seferlere çıktıklarında atların eğerlerine çiğ etleri koyup giderlermiş. At da hareketli tabi, bir süre sonra az da olsa etin piştiğini keşfetmişler ve bu ete de tuz, biber ve soğan katarak şimdiki adıyla Tartar bifteğini ortaya çıkardılar ve o şekilde tüketmeye başladılar.

Hamburgerin A B C'si - Case101

Gelelim Orta Asya’dan Hamburg’a hamburgerin nasıl gittiğine.

Almanya'nın Hamburg şehrinde yaşayan bir tüccar 19. Yüzyılın ortalarında Orta Asya’yı ziyarete gitmiş. Bu ziyaretinde de Tartar bifteğini keşfetmiş ve alıp Almanya’ya getirmiş. Orada da Hamburg Bifteği olarak sunmaya başlamış. Bu bifteği Hamburglular çok beğenmiş hatta bir aşçı da bu eti alıp kızartmış. Hamburger adı da buradan geliyor işte. Bizim bu aşçı Hamburg’a ait demek olan hamburger adını koymuş bu kızarttığı bifteğe.

Hamburgerin A B C'si - Case101

Sıra geldi Hamburg’tan Amerika’ya hamburgerin yolculuğuna.
Amerika'dan önce İngiltere’ye gitmiş hamburger. Bir fizikçi olan Dr. J.H. Salisbury hamburgeri alıp İngiltere’ye götürdü. Bir fizikçi olmasının yanında aynı zamanda bir yemek geliştirme uzmanıydı Salisbury ve sağlıklı olmak için günde üç kez biftek yenmesi gerektiğini iddia ediyordu. O da Salisbury Bifteği'ni ortaya çıkardı ve onun bifteği Hamburg ve Tartar’dan farklı olarak sıcak su ile yıkanarak hazırlanıyordu.

Hamburgerin meşhur olduğu Amerika’ya ulaşma yolculuğu ise şu şekilde. 19. Yüzyılın sonlarında Alman göçmenleriyle birlikte Amerika’ya gitmiştir hamburger. Burada hamburger çok sevilmiş ve yemek kültürünün merkezini oluşturmuştur. Amerikalılar öyle çok hamburgere bağlılar ki  hamburgerin kendi ülkelerinden çıktığına inanıyorlar. Hamburger tarihçileri, böyle bir meslek varmış evet doğru okudunuz, hamburger kökeninin Teksas’ta yapılan restoran sahibi F. Davies’in St. Louis Dünya Fuarı’nda açtığı İhtiyar Dave’in Hamburger Büfesi’ne dayandığını söylüyorlar.

Hamburgerin A B C'si - Case101

E o kadar hamburger konuştuk tarif vermeden de olmaz.

Öncelikle et çok önemli konu hamburger olduğunda. Dana döşten tek çekim olması çok önemli. Tek çekim olduğunda daha çok et tadını alabiliyorsunuz kıymadansa. İçine yumurtadan tutun ete çok yakışan worchester sosunu koyan bile var. Ama bana sorarsanız yuvarlak şeklini verdikten sonra tam kızartmadan önce etin iki tarafına da bol tuz ve karabiber daha da lezzetli yapıyor. Içine tuz ve karabiber koyanlardan değilim ben açıkçası. Tuz koyunca etin suyu çıkıyor hemen. Dışında olunca hem daha iyi karamelize oluyor hem de suyu içinde kalmış oluyor. Gelelim ekmeğine, ben ekmeği kendinizin yapması taraftarıyım. Hem daha lezzetli oluyor hem de istediğiniz gibi boyutunu ayarlayabiliyorsunuz. Ekmeği yaptıktan sonra yine çok kullandığım bir püf noktasını da vermem gerek. Ekmeği ikiye kesin ve iki tarafında da mayonez sürün ve tavada iyice kızarıncaya kadar kızartın. Bunu yapmamızın iki sebebi var. Birincisi lezzet, ikincisi ise ekmeğin iç tarafları kızarınca koyduğunuz sos ya da etin suyu ekmeğe işlemiyor ekmeğiniz hamur gibi olmuyor. Ekmek ve et, etin üstüne isterseniz cheddar peyniri, hazırsa ekstralara gelelim. Iceberg olması şart bence, bunun yanında karamelize soğan her zaman yaparım. Karamelize soğan için gereken hiçbir malzeme yok, sadece soğan ve tuz. Sakın şeker koymayın soğan yarım saat piştikten sonra zaten kendi şekerini bırakıyor. Domates, iceberg, karamelize soğan ve dilediğiniz sosları koyduktan sonra hamburgeriniz hazır.

Hamburgerin A B C'si - Case101

İşte bu şekilde Orta Asya’dan başlayıp Amerika’nın yemek zincirinin kalbi olan hamburgerin tarihi.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.