Geçmişe Götüren Bayram Geleneklerimiz - Case101

Alışveriş - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Temmuz, 2021

Geçmişe Götüren Bayram Geleneklerimiz - Case101

Bayram kelimesi hepimize birçok duyguyu çağrıştırıyor. Günümüzde de bayramlar yaklaşınca herkesin ağzından “Ah! Nerede o eski bayramlar” cümlesi dökülür. Bu yazımda sizleri eski bayramlara götürerek, zihninizde o günleri canlandırmak istiyorum. Hadi başlayalım.

Bayram deyince herkesin aklına farklı bir şey gelir. Ama ortak nokta, herkesin birlik beraberlik içinde olmak istemesidir. Geceden başlayan bu heyecanımız, bayramın son dakikasına kadar sürer. Günler öncesinden çıkıp ailecek alınan kıyafetler, günler süren bayram temizliği, tüm akrabaların toplanıp dolmalar sarması, baklavalar açması… Ve bayramdan önceki günün gecesinde küçük büyük demeden herkesin içinin kıpır kıpır oluşu.. Hepimizin küçüklükte yaptığı gibi kıyafetlerimizi yatağımızın yanına koyarak uyumak.. İşte, bu yazıyı okurken “Nerde o eski bayramlar” diyeceğiz...

1-) BAYRAMLIK ELBİSELER ALMAK

Bayram gelmeden önce ilk yapılanlardan birisi de bayramlık almaktır. Hele ki çocuklar için tadından yenmeyecek bir aktivitedir. “Bayramlık kıyafet” kavramı bizler için neyi çağrıştırır diye sorarsanız bayram gününe kadar gözünün önünden ayırmayıp bayramdan önceki günün gecesinde yatağının yanına koyarak uyumaktır deriz.

2-) BAYRAMLIKTAN SONRAKİ DİĞER HAZIRLIK: TATLILAR,DOLMALAR…

Bayramdan önceki gün annelerimiz, akrabalarımız, komşularımız bir araya gelir ve herkesin evlerine tatlı, tuzlu tüm yiyeceklerini yapar. Bayram deyince akla çeşit çeşit tatlılar gelir. Ama neredeyse hepimizin favorisi baklavadır. Tabi Türk geleneklerinde baklava yerine şekerpareler, şöbiyetler, revaniler de olabiliyor. Ancak hangi eve giderseniz gidin o tatlının yanında mutlaka göreceğiniz bir yemek daha vardır: sarma.

Geçmişe Götüren Bayram Geleneklerimiz - Case101

3-)TÜM AİLE KAHVALTIDA BİR ARAYA GELMEK

Bayram demek beraber olmak demektir. Bayramın ilk sabahı ailenin en büyüğünün evinde toplanıp bayrama yakışır bir kahvaltı yaparak güne başlamak günümüzü çok daha güzel hale getirecektir. Hele ki o kahvaltıdan sonra türk kahvesi içildiyse o günün tadı bir ayrı çıkar.

4-) BÜYÜKLERİMİZİ ZİYARET ETMEK

Bayramın bir diğer güzelliği de büyük, küçük ayırmadan herkesle bayramlaşabilmektir. Eğer yakınımızdalarsa çikolatalarla onları ziyaret eder, vefat etmiş iseler çiçek alıp mezarlıklarına giderek bol bol dua ederiz.

Bayram ziyaretlerinde büyük, küçük demeden hal hatır sorulur, koyu sohbetler edilir. Ve mutlaka şeker, kolonya dağıtılır.

5-) ZİYARET DEMİŞKEN ÇOCUKLARIN EN MUTLU OLDUĞU KISMA GELELİM  “HARÇLIK”

Çocukken, hatta kaç yaşına gelmiş olursak olalım ziyaretlerde büyüklerin elini öpünce mutlaka harçlık bekleriz. Hatta gün sonunda arkadaşlarımızla buluşur ben şu kadar para topladım deriz. Eski gelenekleri sürdürmeye devam eden dedelerimiz, nenelerimiz verecekleri harçlıkları mutlaka peçeteye sarardı.

Buraya kadar okuyup sizi de eski bayram hayallerinize daldırdıysak hedefimize ulaşabilmişiz demektir. Herkese iyi bayramlar.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.