Balkanlardan Gelen Lezzet: İnegöl Köfte - Case101

Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.

10 Mayıs, 2021

Balkanlardan Gelen Lezzet: İnegöl Köfte - Case101

Yaz mevsiminin ve pikniklerin vazgeçilmez etkinliği olan mangalı hepimiz çok özledik. Havalar yavaş yavaş ısınırken mangalı yakmanın vakti gelmeye başladı. Mangal deyince çoğumuzun aklına ilk başta köfte geliyor. Peki tarihi Balkanlar'a uzanan İnegöl Köfte'nin öyküsüne hiç baktınız mı?

Emekle yoğurulan lezzet, İnegöl Köfteler...

İnegöl Köfte'nin tarihi çok eskilere dayanmakta. 1892 yılında Balkan sorunları nedeniyle Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan Mustafa Efendi'nin kardeşi Ahmet Efendi ile birlikte bu lezzet Türkiye’ye taşınıyor. Mustafa Efendi o yıllarda at arabalarında çalışmaktaydı. Bozüyük yolunda açtığı bir dükkan ile ünü yayılmaya başladı. İlk önce İstanbul’da daha sonra İnegöl’de köftelerini emekle yoğurmaya devam etti. İnegöl adıyla bütünleşen köfte yıllar içerisinde “İnegöl Köfte“ adıyla ünlendi. 1915 yılına geldiğimizde Mustafa Efendi’nin oğlu baba mirası olarak mesleği devraldı. 

 İbrahim Besler, kardeşi Mehmet Besler ile Bursa’da Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun yakınlarında bir dükkan açarak aile miraslarını burada devam ettirdi. 1977 yılında İbrahim Besler’in üzücü vefatı ardından görevini Mehmet Besler devraldı. İkilinin devraldığı aile yadigarı yıllar içerisinde oğullarına kalarak 5.kuşak işletme olma yolunda ilerledi. 

Balkanlardan Gelen Lezzet: İnegöl Köfte - Case101

Peki İnegöl Köfte'yi bu kadar lezzetli ve eşsiz kılan tarifinde neler var? Ege yöresinde yetişen hayvanların etleri kullanılarak hazırlanıyor. Kemikler, sinir ve kaslar ayıklanıyor. Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanıyor. %70 dana %30 kuzu kullanılarak kıyma halinde hazırlanan köfte hamuru makineler aracılığıyla yoğurularak 2 gün dinlendiriliyor. Eskiden bu işlem elle yoğurularak yapılırmış. Fakat zaman içerisinde artan talep doğrultusunda teknolojik yeniliklerin kullanımı daha da artmış. 

Balkanlardan Gelen Lezzet: İnegöl Köfte - Case101

Yoğurulan köfteleri içerisine ekmek, karbonat, sirke, baharat gibi bir ürün eklenmiyor. Sadece doğranmış soğan ve yağ eklendikten sonra dinlenmiş et yoğuruluyor. 5 saat bekleme işlemine tabii tutulan köfteler özle makineler ile küp şeklinde parçalara ayrılıyor. İnegöl köftenin yoğurma aşamasında tabi ki ustanın eklediği gıda maddesi sır olarak eklenmekte. Pişirme sırasında ise Besler ailesi Meşe odunu kullandıklarını belirtmiştir. 

1982 yılına dayanan Bursa’nın İnegöl İlçesinde düğünlerde, cemiyetlerde ve özel günlerde yemekli davetlerde ilk akla gelen İnegöl Köfte'nin tarihini hep beraber öğrendik. Besler Köfte, Zeynel Köfte, Orhan Köfte gibi birçok köftecinin bulunduğu köftelerin tadına bakmak isterseniz nereye gideceğinizi biliyorsunuz. Sizin de yolunuz İnegöl’e düşerse köftelerini tatmadan ayrılmayın!

Balkanlardan Gelen Lezzet: İnegöl Köfte - Case101

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.