Aşure Ayı'nın Önemi

Alışveriş - 15 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Ağustos, 2022

Aşure Ayı'nın Önemi

Hicri takvime göre ilk ay olan Muharrem ayının 10. gününden itibaren yapılmaya başlanan ve 1 ay boyunca devam eden aşurenin İslam inancında önemli bir yeri vardır. Gelin hep beraber bakalım!

Aşure; buğday, nohut, kuru kayısı, kuru incir, fasulye gibi pek çok yemiş ve baklagilin bir araya getirilmesi ve kaynatılmasıyla elde edilen bir tatlıdır. Aşure günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Ayrıca bunun için Muharrem ayına aşure ayı da denilmektedir. Aşurenin İslamda büyük bir önemi olmasının yanı sıra Hristiyanlık ve Musevilikte de kendisine bir yer edinmiştir. Geniş coğrafyaya yayılan yiyeceklerden bir tanesidir.

Aşure Ayı'nın Önemi

Dünyaca ünlü bu tatlımızın kelime kökeni Arapçadan gelmektedir. Aşure, Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin Sami diller arasında ortak olduğu düşünülmektedir. Musevilikte "büyük kefaret günü" aşure ile aynı anlama gelirken, Ermeniler aşureye benzer bir tatlı olarak 6 Ocak’da "anuş-abur" adında bir tatlı yapmaktadırlar. Rumlar ise içerik ve görüntü olarak aşureye çok benzeyen "koliva" adında bir tatlı yaparak kilisede dağıtmaktadırlar. Ayrıca koliva, üstüne mum dikilerek mezar taşlarının başına da bırakılmaktadır. İşte aşure her kültürde farklı şekillerde, adlarda yer alsa da kendine yer bulmuş ve kutsal sayılmıştır. Peki bizdeki hikayesi nasıldır?

Aşure Ayı'nın Önemi

Aşure ile ilgili her şeyin Hz. Nuh ile başladığı söylenmektedir. Tahmini olarak MÖ. 3000 yıllarında Hz. Nuh peygamber, Hz. İdris peygamberden sonra gönderilmiştir. Oğulları Sam, Ham ve Yasef; Hz. Nuh’un peygamberliğini kabul etmişler ancak diğer oğlu Kenan ve onun kavminden birçok kimse bu peygamberliği kabul etmemiştir. Bunun üzerine Hz. Nuh, Allah’a yalvarıp yol göstermesini istemiştir. Allah da ona büyük bir gemi yaparak kendisine inananları bu gemiye almasını söylemiştir.
Hz. Nuh, Cebrail’in de yardımıyla tüm bunları yaptıktan sonra büyük bir tufan meydana gelmiştir ve bu tufandan yalnızca gemiye binenler kurtulmuştur. Gemi aylarca suda kalmış ve artık erzaklar tükenmeye başlamıştır. Gemidekiler tüm malzemeleri bir kazana koyarak kaynatmış ve bugün aşure olarak yediğimiz tatlı böylelikle ortaya çıkmıştır.  Bu olay gerçekleştiği sırada takvimler Muharrem ayının 10. gününü göstermektedir.

Aşure günü hakkında bilinen başka dini rivayetler de bulunmaktadır. Allah’ın 10 peygamberine 10 değişik ikramda bulunduğu bilinmektedir. Bu inançlar ile birlikte aşurenin önemi daha da artmış, birçok kültürde anlamlı olarak sevilen ve tüketilen bir tatlı haline gelmiştir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.