Yapay Zeka

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

01 Mart, 2021

Yapay Zeka

Kimine göre dil asistanları, tıbbi teşhisler, kendi kendine giden, sürücüsüz otomobiller ile günlük hayatımızı fetheden yapay zeka kimine göre ise hepimizin sonu olacak. Hepimizin sonu olacağını düşünenler arasında Elon Musk ve rahmetli Stephen Hawking de var bu arada. Peki nedir bu yapay zeka, geçmişi nasıldır?

Yapay Zeka

  Yapay zeka insanın düşünme yöntemini analiz ederek insanın verebileceği cevapları ve tepkileri insandan daha hızlı ortaya koyan bir bilim dalı.  Yapay zekanın en büyük avantajı öğrenen bir algoritma olması. Örneğin, her anımızı ve duygumuzu sosyal medyada paylaşıyor fark etmeden kendimizle ilgili pek çok ipucunu sanal ortamda bırakıyoruz.  Whatsapp yazışmamızı  ya da ınstagram da bıraktığımız bir yorumu takip eden bir yapay zeka programı olaylar karşısında verebileceğimiz tepkileri de tahmin eder ve bizim yerimize yorum da yaparsa bu duruma şaşırmamamız gerekir.   En büyük dezavantajı ise bir noktadan sonra neyi nasıl öğrendiğini kontrol edemememiz.  Facebook laboratuvarında üretilmiş chatboatlar, kendi uydurdukları dille konuşmaya başlayıp araştırmacılar tarafından anlaşılmaz hale gelince Facebook da yapay zeka çalışmalarına geri adım atmak zorunda kalmıştır. 

Yapay Zeka                     Yapay Zeka

Geçmişte Yapay Zeka

 Antik Mısır medeniyeti, yapay zeka fikrinin ilk kez ortaya atıldığı yerdir.  Antik Mısır kaynaklarında bu konu hakkında yapılan çizimler ve eserler bulunmaktadır.  Bununla birlikte Antik Yunan Medeniyeti mitolojisi incelendiğinde, mitolojik kahramanlar arasında yapay zekanın var olduğu da bilinmektedir.  1956 yılı yapay zeka kavramının doğum yılıdır denilebilir.  Bu sene yapay zekalar hakkında bir konferans düzenlenmiş ve ilk kez '' yapay zeka '' ifadesi kullanılmıştır.  Ardından Perceptron adındaki yapay sinir ağının bulunması, yapay zekaların artık hayata geçirildiğinin kanıtı olmuştur.  IBM tarafından geliştirilen '' Depp Blue ' adındaki yapay zekanın ünlü satranç ustası Garry Kasporov'u yenmesi, fiilen yaşama girmesi olarak kabul edilmiştir.  IBM tarafından geliştirilen '' Watson '' adındaki yapay zeka ise bilgi yarışmasında tüm insan rakiplerini yenmiştir.  2017 yılında ise Google Deepmind'ın ürettiği  '' AlphaGo '' adındaki  yapay zeka Go oyunu şampiyonunu yenmiştir. 

Bizden çok üstün dünyadışı varlıklar gelip bize satrancın nasıl oynandığını gösterse nasıl olurdu diye merak ediyordum.  Artık biliyorum! 

 -Peter Nielsen (satranç ustası)

Yapay Zeka                    Yapay Zeka

Yapay Zeka                    Yapay Zeka

  Günümüzde Yapay Zeka 

  Yapay Zeka

 Google Deepmınd'ın ürettiği bir yapay zeka algoritması olan bu karaktere mühendisler sadece bir noktadan bir noktaya ilerleme komutunu verdi.  Yürümeyi, atlamayı ve dengeyi sağlamayı ise kendisi yaptığı hatalardan öğrendi.

Yapay Zeka

 Google Deepmınd'ın bir başka projesi olan bir algoritmada ise satranç kurallarını algoritmaya öğretip bıraktılar.  Nerede hangi hamleyi yapacağını ise algoritma kendisi öğrendi.

Yapay Zeka

 Nvidia sürücüsüz otomobiller için ürettiği çip seti ile tüm otonom sürüş alanında devrim yarattı.  Bu algoritmaya mühendisler hiçbir girdi sağlamadılar.  Bu algoritma gerçek bir şoförü izleyerek kendi kendine sürmeyi öğrendi. Şu an yapılan testlerde ise normal bir şoförden çok daha az hata ile güvenli bir sürüş sağlamayı başardı.  Ayrıca bir çip set olduğu için tüm otomobil markaları bu algoritmayı araçlarına uygulayabilecek.

Yapay Zeka

 2015'te New York Mount Sinai Hastanesinde bir grup bilimadamı hasta kayıtlarına makine öğrenme algoritması entegre etmiştir.  Bu kayıtlara test sonuçları, hastaneye ne sıklıkla geldikleri gibi bilgiler dahildi.  Deep Patient adı verilen bu algoritma 700.000 kişinin verilerini analiz ederek öğrenmeye  başladı.  Herhangi bir tıp algoritması verilmeden  sadece hasta kayıt verilerine bakarak hangi hastalığa neyin neden olduğunu ve hangi belirtilerin hangi hastalıklara işaret ettiğini öğreniyor ve isim isim kimlerin akciğer kanseri olabileceğini söylüyor.  Ayrıca şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların da kimlerde ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Yapay Zeka                    Yapay Zeka

Ayrıca, rüzgar enerji santrallerinde  çıkan yangınları önlemek veya önceden tahmin etmek amacıyla, navigasyonlarda ve telefonlarımızın dil asistanlarında yapay zeka teknolojisinden faydalanılmaktadır.

 

 

  

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.