Ülkelere Göre Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Alanları Ve Yaşam Koşulları

Kampüsten Haberler - 02 Nisan, 2020 - Okuma Süresi: 5 Dk.

02 Nisan, 2020

Ülkelere Göre Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Alanları Ve Yaşam Koşulları
Kredi: Kampüste Ne Var

Yurtdışındaki üniversite öğrencilerinin hayat koşullarını ve kaldığı yerleri yakından görerek; yurtdışı planlarınızı ve hayallerinizi kuvvetlendirecek bilgilere erişmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İyi bir üniversite hayatı için barınma ihtiyacı, en temel ihtiyaçların başında geliyor. Ülkemizde durum şöyle: Üniversitenin ilk yılında devlet yurtlarında genellikle kontenjan bulunmaz veya özel yurtlar tercih edilir. Bir senelik çevre edinme sürecinin arkasından özel evlere çıkılır. “Öğrenci evi hayatı” dediğimiz şey burada başlar.

Peki hiç merak ettiniz mi, dünyada öğrenci evi hayatı nasıl? Dünyanın farklı ülkelerinde öğrenciler nasıl ortamlarda yaşıyorlar, ne kadar ödüyorlar? Hangi imkanlara sahipler? Bu soruların cevabını bulabilmek için yabancı kaynaklardan birkaçını derleyerek dünyadaki üniversitelilerin öğrenci yaşamını ele aldık.

Henny Boogert isimli fotoğrafçı, ImagesConnect adlı bir proje kapsamında dünyadaki 12 farklı ülkenin öğrenci evlerinde kalarak evlerini fotoğraflamış. Sizinle tek tek bu evlere misafir olalım:


Moldova Kişinev Dans Akademisi’nde Bale eğitimi alan Irka Antociuela’nın yaşam alanı böyle:


Bu da Moskova’da Moscow Spiritual Academy’de Teoloji okuyan, Aglaya Kurnosenko’nun evi: 


Fotoğrafçı Henny Boogert, bu projesiyle dünyadaki tüm öğrencileri ilham verici bir şekilde bir araya getirmeyi amaçladığını söylüyor. Sıradaki öğrenci evi ise Hollanda’nın Tilburg şehrinde, Tilburg University öğrencisi Matthias De Bruyne’e ait.


Az önceki evleri kendi evinizle kıyaslayıp iç geçirdiyseniz, Tayland’daki şu öğrenci evine de bakmak iyi gelebilir. 30 ve 31 yaşında Budist Üniversitesi’nde okuyan Nyeyadhamma ve Bandhara’nın bölümleri ise “Humanity” yani “İnsanlık”.


University of Hong Kong öğrencisi olan iki ev arkadaşı Newman Laf Man King (20) ve Angel Lau Yat Yeung (22), biraz bizim öğrenci evlerini çağrıştırıyor gibi. Öğrenci evlerini gezen ve bu projeyi hayata geçiren Boogert’a göre dünyadaki öğrenci evlerinin ortak özelliği “dağınıklığın hiç eksik olmaması.” Dediğine göre “Özellikle masalar ve yataklar her zaman dağınık”mış.


Mumbai’de doktora yapan Amit Arora ve Kripinadhi Saru da iki ev arkadaşı. Biri Hospital Administration, diğeri ise Human Resources bölümlerini okuyor.


Lisa Bertram, Köln, Cologne University Felsefe ve Medya bölümlerini okuyor.


Havana, Küba’daki iki ev arkadaşının yaşam alanı da burası. Lucas Forsberg ve Guillermo Cardenas Rodriguez Superior Institue of Arts’da eğitimlerini sürdürüyor.


Philippinnes Technical University’de Electronics and Communication Engineering bölümünde eğitimini sürdüren 17 yaşındaki Frances Sheryn Cabuyoo’nun yaşam alanı da burası. 


Boogert projeyi hayata geçirdikten sonra şu yorumda bulunuyor:

 Öğrencilerin yaşam alanı sadece ülkelerin yaşam şartlarıyla ilgili gerçeği değil, öğrencilerin kişisel yaşam alışkanlıkları ve tutumlarıyla ilgili tabloyu da gösteriyor.

Dünyadan daha fazla üniversite öğrencisinin yaşam alanını bu adresten görebilir, projenin sosyal medya kanallarını takip edebilirsiniz. 


Peki dünyadaki öğrenci evlerinin ekonomik giderleri nasıl?

The World University Rankings’in yayınladığı bir araştırmaya göre dünyadaki haftalık kiralar şu şekilde.

Ülkelere Göre Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Alanları Ve Yaşam Koşulları

Araştırma kapsamında Türkiye şehirlerinin nerede yer aldığını göremesek de sonuçlar bize dünya şehirlerinde öğrenci olmanın maliyetini özetliyor. İspanya’nın Albecete şehri, Güney Afrika’nın Johannesburg kenti ve Singapur’un başkenti Singapur haftalık kira bazında en uygun yerler olarak görünüyor.

En pahalı yerlerin başını ise haftalık 464 dolar kira ortalamasıyla Boston, 402 dolar kira ortalamasıyla New York ve 339 dolar kira ortalamasıyla Londra çekiyor.

Ülkelere Göre Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Alanları Ve Yaşam Koşulları


Peki dünyada ortalama öğrenci giderleri ne kadar?

Cities in Focus: 2018 Global Student Accommodation Indicator adlı araştırmaya göre dünya çapında her üniversite öğrencisi ortalama haftada 214 dolar para harcıyor. 

Bu tablo, dünyadaki üniversite öğrencilerinin Türkiye’ye gelmelerinin ekonomik açıdan ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Kur farkından doğan dezavantaj nedeniyle bizim aynı imkanlara sahip olduğumuzu söylememiz neredeyse imkansız.

Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin ekonomik koşulları ise şöyle:

Üniversite öğrencilerinin aylık ortalama geliri 600 TL ve ihtiyaçları olan minimum tutar 1857 TL. #AylıkEksi1257TL kampanyasında bu durumu ele alarak yüzlerce markanın yüz binlerce TL değerinde ürün ve hizmeti askıya bırakmasını hep birlikte sağlamıştık.

Umarız Türkiye’de de üniversite öğrencileri çalışmak zorunda kalmadan, öğrencilik hayatlarını tiyatro-sinemaya, sanata ve yeni deneyimlere açık bir şekilde geçirebilir. En temel ihtiyaç olan barınma konusunda daha iyi imkanlara sahip olabilir.


 

Kaynak: Link
Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.