Sevginin Satıldığı Gün: 14 Şubat

Kültür ve Sanat - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

01 Mart, 2021

Sevginin Satıldığı Gün: 14 Şubat

Geçtiğimiz yılın 14 Şubat günü harcamasının üç milyardan fazla olduğunu biliyor muydunuz? Sevgililer Günü'nün nasıl ortaya çıktığına ve süreç içerisinde nasıl bir hal aldığına bir bakalım!

SEVGİLİLER GÜNÜ (VALENTİNE'S DAY)

Eminim Sevgililer Günü'nün hikayesini hepimiz bir yerlerde duymuşuzdur. Hadi hikayenin üzerinden kısaca geçip bu günün üzerine biraz konuşalım.

Roma döneminde imparator II. Claudius, evli erkeklerin askerliklerinin kötü olduğuna inanıyordu ve bu sebeple ülkede evlenmeyi yasaklamıştı. Sevgililer Günü'ne (Valentine's Day) adını veren Aziz Valentine ise bu duruma karşı çıktı. Evliliğin tanrının bir emri olduğunu ve bunun dünyanın tabii bir durumu olduğunu savunarak insanları gizli gizli evlendirmeye devam etti. Bir süre sonra bu durum açığa çıkınca II.Claudius, Aziz Valentine'ı hapse attırdı ve ölüm cezası verdi. Valenteine, hapishanede kaldığı süre zarfında gardiyanın kızına aşık oldu.14 Şubat günü idama giderken sevdiği kıza "Senin Valentine'ın" diye hitap ettiği bir aşk mektubu gönderdi. Batıda bu kelime sevgili anlamında kullanılıyor. Bu olaydan sonra insanlar birbirlerine kart göndererek bu günü kutlamaya başladılar. Buraya kadar her şey çok romantik. 

Sevginin Satıldığı Gün: 14 Şubat


Bu günün kutlanmasının başlangıcının Antik Roma'ya dayandığı hakkında da bir rivayet mevcuttur. Antik Roma'da Bereket tanrısı Lupercus'un onuruna 15 Şubat'ta üç günlük festivaller düzenleniliyordu. 14 Şubat'ta günü festivallerde çift olmak için erkekler kızların isimlerinin yazılı olduğu bir kutudan kura yoluyla eşini seçiyordu ve bayram boyunca sevgili oluyorlardı. Aralarından evlenenler de çıkıyordu. İnsanlığın sevgiyi ticaret metası yaptığı, aşkı karatla ölçmeye başladığı dönemse 1916'da başladı.14 Şubat için kartpostallaşma zaten Orta Çağ'da yaygın hale gelmişti. Sanayi Devrimi'yle birlikte fabrikaların kurulmasıyla, ABD Missouri'deki Hallmark Kartları şirketi çok sayıda kart basarak günümüzde aşina olduğumuz kutlamaların öncüsü olmuştur. 

                       Sevginin Satıldığı Gün: 14 Şubat


Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin 2015 verilerine göre 8-14 Şubat haftasına yönelik kartlı ödemelerde toplam tutar 8,3 milyar lira. 2014 yılında bu tutar 7,1 milyar liraydı. Yine BKM verilerine göre, 2020 yılının 14 Şubat'ında 3,3 milyar lira kartlı ödeme yapıldı, bu tutar 2019 yılındayken 2,5 milyardı. 2020 yılında 7-14 Şubat haftasında kozmetiğe 934 milyon, kuyumculuk sektörüne ise 742 milyar lira ödeme yapıldı. Bu verilerin yıllar geçtikçe arttığını ve de artacağını görüyoruz. Maalesef 14 Şubat artık sevdiğimiz insana olan duygularımızı ifade etme aracı olmaktan ziyade tüketimin bahanesi olmuş durumda.

Sevginin Satıldığı Gün: 14 Şubat


Kalkıp "bunlar hep kapitalizmin oyunları ya." Demiyorum fakat insanoğlunun sevgiyi böylesine bir pahalılıkla ucuzlaştırması ve tüketimdeki şımarıklığı üzerine konuşmak gerektiği kanaatindeyim. İndirim günü ilan etmek için fırsat kollayan bu sistem 14 Şubat'ı da tıpkı diğer özel günler gibi buna alet ediyor. Sorum şu: Sevgililer Günü malum iki markanın indirim ilanıyla deodorant alabilmemiz için mi var?  Bizler, bizi sevgililer gününde yalnız olmamak için ilan verip sevgili arayan insanlar konumuna getiren bu sisteme itiraz etmek durumundayız. Hakeza yılın belki 365 gününü değil ama 250 gününü güzel söz söylemeden, hediyeleşmeden geçiren çiftlerin sırf İnstagram'a story atabilmek için bu günü kutlamasına da... 

Son olarak; Attila İlhan'ın "Sana kullanılmamış bir gök getirsem." Mısrasındaki gibi hediyeler almak ve vermek umudumla. Sevgiyle kalın!

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.