Robot Süpürgelerin Atası: Trilobite - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Mart, 2021

Robot Süpürgelerin Atası: Trilobite - TeknoCase

Günümüzün en popüler teknolojik ürünlerinden biri olan akıllı robot süpürgeler, konu temizlik olduğu zaman yoğun ve koşuşturmacalı günlerde bile imdadımıza yetişiyor. Şimdi biraz geçmişe, bu muhteşem cihazların çocukluğuna dönme zamanı!

   Son zamanlarda oldukça popüler olan robot süpürgeler, günlük hayatımızın bir parçası olmaya çoktan başladı. Robot teknolojisinin temizlik alanında bu derece pratik kullanılabilmesine olanak sağladığı için bu makinelere son zamanların en büyük buluşu demek mümkün. Peki ya ilk tasarlanan ve üretilen robot süpürge sizce nasıl görünüyordu ve ne gibi özelliklere sahipti? Siz de bu gibi soruları aklınızdan geçiriyorsanız cevabını gelin birlikte bu yazıda bulalım.

  Robot süpürgeler; klasik elektrikli süpürgelerin insan gücüne gerek duymadan, ulaşılması zor noktaları dahi temizleyebilen versiyonu. Kendilerine özgü algoritmaları ile ortamda temizlenmedik yer bırakmayana dek şarjı yettiği ölçüde çalışabilme yetenekleri var. Günümüzde birçok markanın üretmiş olduğu çeşitli özelliklerde robot süpürgeleri mevcut . Bu da herkesin kendi bütçesine ve beklentilerine uygun bir robot süpürge bulabilmesine olanak sağlıyor. Yani hem çok kullanışlı hem de herkes için ulaşılabilir bir teknoloji. Şimdi gelin biraz geçmişe gidelim.

  İlk ticari robot süpürge 1997 yılında bir İsveç markası olan Elektrolux tarafından üretildi. Adını okyanus tabanını tarayan soyu tükenmiş eklembacaklılar olan Trilobite’dan aldı. Fakat oldukça yüksek maliyetli olması sebebiyle günümüzdeki gibi geniş kitlelere ulaşamayan Trilobite’ın üretimi, 2.sürümünden sonra durduruldu.

Robot Süpürgelerin Atası: Trilobite - TeknoCase

  Tasarım olarak günümüzdeki modellere oldukça benzeyen Trilobite; 90 watt gücünde çalışabiliyor, kızılötesi ve ultrasonik sensörler kullanarak içinde bulunduğu odanın haritasını çıkarabiliyor böylece temizlediği yere tekrar dönmeyerek zamanı verimli kullanabiliyordu. Ayrıca kullandığı sensörler ile sığamayacağı yere girmez ve hiçbir objeye de çarpmadan çalışabilirdi. Normal, hızlı ve nokta vakumlama olmak üzere 3 adet temizlik modu bulunmaktaydı ve şarj istasyonunda 2 saat içinde sarj olarak kesintisiz 60dk çalışabilme özelliğine sahipti.

  Gördüğünüz üzere günümüzdeki robot süpürgelerin çok başarılı bir prototipi olan Trilobite, genel özellikleri ve tasarımı yönünden son teknoloji arkadaşlarıyla oldukça benzer. Bana kalırsa en büyük farkı oluşturan şey ulaşılabilirlik. Geçmişe oranla artık robotik teknolojilere ulaşımımız çok daha kolaylaştı. Bu da şüphesiz robot teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde gelişmesinden ve yaygınlaşmasından kaynaklanıyor. Sizler yapay zeka veya robotlar hakkında neler düşünüyorsunuz bilemiyorum fakat onlar çoktan evimizin bir üyesi olmaya başladılar bile.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.