Pandemide Temizlik Çılgınlığı - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Mart, 2021

Pandemide Temizlik Çılgınlığı - TeknoCase

2020 mart ayıyla birlikte tüm dünyanın temizlik anlayışı çok kısa bir sürede büyük bir evrime uğradı. Market poşetleri mi yıkamadık, kargoları günlerce dışarda mı bekletmedik, saatlerce camlar açık evde mi oturmadık, kapı kolları musluk derken her yeri defalarca kez sirkelerle mi silmedik ve tabi daha niceleri. Peki hangileri gereksizdi, neleri yapmakta fayda var? Haydi gelin yeni temizlik anlayışımız nasıl şekillenmeli öğrenelim.

      Sağlık Bakanlığı koronavirüse karşı bir rehber yayınladı ayrıca sık sık da güncellemeler yapıyor. Bu rehberde yüzey temizliği hakkında bir çok bilgi bulunuyor. Öncelikle sıkça temas edilen yüzeylerin mutlaka günlük olarak dezenfekte edilmesinden ve  kullanılacak olan temizlik malzemelerinin alkol oranın  %60dan fazla olmasından bahsetmiş. Yani sirkeyle ev temizlemek asla yeterli değil.  Aynı zamanda temizlik malzemelerini yüzeyde bir süre bekletip öyle temizlemekte de fayda olacağını düşünüyorum. Cansız maddelerden  koronavirüs bulaşma ihtimali de çok düşük olmasına rağmen eşyaları silip yerleştirdikten sonra ellerimizi sabunlu suyla yıkamalıymışız, yani eşyaları sabunlamanın da bir mantığı yokmuş. Gelelim çamaşır yıkama konusuna: Havluları nevresimlerimizi düzenli olarak yüksek sıcaklıkta yıkamamız ve asla ortak kullanmamamız gerekiyormuş, virüsün havaya dağılması engellemek için de kirli çamaşırları silkelemekten kaçının diyorlar ama ceplerini kontrol etmeyi unutmayın tabi 😊 Yıkadığınız kıyafetleri de en yüksek sıcaklıkta  yıkamayı ve iyice kurutmayı tavsiye ediyorlar. Ama bunları kim asacak kim ütüleyecek diye soran yok tabi. Bana kalırsa artık kurutma makineleri de buzdolabı kadar zorunlu bir ihtiyaç olmaya başladı. Yeni çıkan modeller sayesinde de ütü gereksinimi  minimuma iniyor ve çamaşır asarak yarattığımız hava kirliliği de engellenmiş oluyor.

  Gelelim temizlik sırasında yapılması gerekenlere. Sağlık Bakanlığı temizlik yaparken mutlaka evi havalandırmamız gerektiği konusuna da değinmiş - ancak sadece temizlik sırasında havalandırmamız da yetmiyor. Çünkü 7/24 nefes alıp veriyoruz ve özellikle kış döneminde   aynı ortam içerisinde birden fazla kişiyle uzun süre aynı havayı soluyoruz. Bu sebepler doğrultusunda da gün içerisinde evimizi  sık sık havalandırmakta fayda var. Tabi minimum yeşillik ve maksimimum inşaatın içinde yaşadığımız çevrede camlarımızı açınca içeriye giren havanın kalitesin düşüklüğü ve kış günlerinde zaten zor ısıttığımız evler açısından da değerlendirmek lazım. İşte tam bu nokta da devreye hava temizleyiciler devreye girmeye başladı. Hava temizleyiciler tozları, zararlı gazları temizleyip ortamı dezenfekte ederken aynı zamanda yaşlı ve çocuklar için nefes almayı kolaylaştıran, alerjileri azaltan, evcil hayvanlarımızın tüylerinden  arta kalan toruları yakalayan, sürekli su içerisinde olan kurumuş cildimizi nemlendiren , kalp ve ciğer sağlığına yardımcı araçlar olarak bize bir çok konuda da  fayda sağlıyor.

    Toparlamak gerekirse arkadaşlar bol bol ellerinizi yıkayın, sürekli temas ettiğiniz yerleri düzenli olarak silin, odanızı da sık sık havalandırın gerisi zaten kader abartmanın da faydası asla yok. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.