Mayın Temizliğinden Ev Temizliğine: Akıllı Robot Süpürge - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Mart, 2021

Mayın Temizliğinden Ev Temizliğine: Akıllı Robot Süpürge - TeknoCase

Hayat hızla ilerlerken bizlerde bu koşuşturmacada epey yoruluyoruz. Eve geldiğimizde kendimize vakit ayırmak istiyoruz. İşte bize vakit yaratacak bir teknoloji; akıllı robot süpürgeler! Gelin akıllı robot süpürgelerin hikayesine beraber bakalım!

Robot Süpürgeler Nedir ?

Şarj olabilen ve belirli bir algoritmaya bağlı olarak insan ile etkileşimi olmadan çalışan robot süpürgelerdir. Koşullara kolayca uyum sağlayarak sert veya yumuşak yüzeylerdeki katı ve sıvı maddeleri içinde barındırdığı haznesine süpürür ve çeker. Robot süpürgelerin kendi kendilerini otomatik olarak şarj eden gelişmiş versiyonlarını bulmak mümkün. Tabi kendi kendilerini derken kendisini şarj istasyonuna bağlamasından bahsediyoruz. 

Tarihi

1990'lı yıllarda uzaktan kontrol edilebilen bomba imha robotları üretilmeye başlanmış ve faal olarak kullanıma sunulmuştur. Bu üreticilerden biri ve bizim konumuz için belki de en önemli şirket "iRobot". Üretilen robotların tasarımları ve işleyişleri zamanla gündelik hayat için uyarlanmaya başlanmıştır. Tehlikeli görevler için üretilmiş bu robotlar artık evimizin temizliğini görev edinmeye başlamış ve iRobot tarafından geliştirilen "Roomba" modeli 2002 yılında piyasa sürülmüştür. Robotumuzu piyasaya öncü olarak süren ilk şirket iRobot olsa da ilk üreten değildir. İlk üretimi "Electrolux" adında bir şirket yapmıştır. Üretmiş olduğu modelin adı Trilobite'tır. Bu model yüksek maliyeti sebebiyle geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşamamış ve bir sonraki modelinden sonra üretimi durdurulmuştur. Bugün farklı modeller ile üretim yapmaktadırlar.

Özellikleri 

Tabi robotların modellerine göre özellikleri farklılık gösterebilmektedir lakin biz burada okuyucu için genel bir hat çizeceğiz.

Mayın Temizliğinden Ev Temizliğine: Akıllı Robot Süpürge - TeknoCase

Robotlar, görsel lokalizasyon özelliğini kullanarak evde temizlenmesi gereken yerleri tespit edebilmektedirler. Çoğu model, şarjı bittiğinde otomatik olarak şarj istasyonuna gider ve şarjını doldurduktan sonra temizliğini yapmaya devam eder. Şarj süreleri ortalama olarak 2 saat kadar olabilmektedir. Ayrıca mobil uygulamaları sayesinde toz haznesi dolduğunda size bildirebilen modelleri de mevcuttur. Bunların yanı sıra Lazer Mesafe Sensörü (LDS), Eşzamanlı Lokalizasyon ve Haritalama algoritması gibi özelliklere sahip olan modellerde bulunmaktadır. Sadece kuru temizleme için olan modeller olduğu gibi paspas işlevi görenlerde bulunmaktadır. Böylece bulunduğu yerdeki sıvıları da yok edebilmektedirler.

Robot süpürgelerin ilgi çekici gelişimini gördük ve birçok özelliğini de aktarmaya çalıştık. Peki sizin ihtiyacınızı hangi model karşılıyor ? Merak ediyorsanız Kampüste Ne Var'ın Teknoloji sponsoru Teknosa'yı buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz!

Bir başka yazıda görüşene dek, sağlıkla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.