Kirletmediğimiz Bir Uzay Kalmıştı

Bilim ve Teknoloji - 15 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Şubat, 2021

Kirletmediğimiz Bir Uzay Kalmıştı

Bunca zaman uzayı keşfetmek ve merakımızı gidermek için bunun yanı sıra haberleşme sağlayabilmek için olsun uzaya bir çok uydu ve uzay araçları gönderdik. Peki gönderirken uzayda oluşabilecek çöpleri hesaba kattık mı?

Uzay, insanlık var olduğundan beri her zaman herkesin merak konusu olmuştur. Ve bu merak da yıllar geçtikçe insanlarda uzayı keşfetme isteğine evrilmiş. Ancak bu istek her ne kadar bilim alanında yenilik ve keşiflere imkan kılsa da olumsuz yönleri de bulunmakta. Dünya’nın yörüngesinde uzay keşiflerinden kalmış olan uydular ve roket parçaları gibi yaklaşık 22.000 büyük nesne bulunmaktaymış. Uzayda bulunan astronotların düşürdüğü tüm nesneler ve diğer diğer çöpler de bu sayıya dahil edildiğinde ise bu sayı yaklaşık bir milyonun üzerine çıkmakta. Ve her yıl uzaya fırlatılan roket ve uydu sayısının artmasından dolayı bu uydu ve roketlerin çöplerle çarpışma olasılığı çok fazla. Hatta ve hatta bunun bir örneğini 2009 yılında yaşamış bulunmaktayız. Şöyle ki Iridium 33 adlı bir haberleşme uydusu ile pasif halde bulunan Kosmos 2251 adlı iki uydu kendi hallerinde dolanırken çarpışmış. Çarpışma sonucu olarak da iki uydu da parçalanmış ve 2600 küçük parça haline gelerek uzay çöp ekosistemine katkıda bulunmuşlar.

Kirletmediğimiz Bir Uzay Kalmıştı

Ancak olaylar sadece bununla da kalmıyor. Bu kirlilik insanlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzay istasyonları çöp şeklinde tabir edilen eski atıklarla çarpışırsa en fazla TV izleme konusunda sıkıntı çekebiliriz gibi düşünenler de bulunabilir ama durum maalesef öyle olmayacak. Uzay kirletmeye devam edilirse uçaklar başta olmak üzere hava araçları doğru bir şekilde çalışamaz ve insanlar olası tehlikelerden oldukça geç haberdar olabilirler.

   Kirletmediğimiz Bir Uzay Kalmıştı

Ancak uzayı temizlemek de düşünüldüğü kadar kolay bir olay değil.

Bunun için Gateway Earth Development Group adlı bir çalışma topluluğu bulunmakta. Bu topluluk uzay çöplerini temizlemek için projeler üreten, dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenleri toplayan ve bu büyük riski büyük bir potansiyele dönüştürmeyi amaçlayan bir çalışma topluluğu. Bu araştırma topluluğu, 2050 yılında eski uyduları ve diğer uzay çöplerini toplayabilen ve geri dönüşüme sokan tamamen işlevsel bir uzay istasyonu kurmak için çalışıyor. 2050 yılında uzay çöpü temizleme istasyonunu uzaya gönderebilirler. Ayrıca Gateway Earth bu çalışmaları için yılda tam 8 milyar dolar harcama yapma hedefinde ancak insanlığın geleceği ve uzayın temizlenmesinin ardından yapılacak çalışmalar düşünüldüğünde 2050 her ne kadar çok uzak gibi gelse de pek de kötü bir yatırım değil gibi. Umarız astronatların yeni görevi çöp konteyneri ile bucak bucak dolaşıp çöp toplamak olmaz.

 Kirletmediğimiz Bir Uzay Kalmıştı

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.