4 Ana Mühendislikten Biri: Kimya Mühendisliği

Eğitim - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

19 Nisan, 2021

4 Ana Mühendislikten Biri: Kimya Mühendisliği

Dünyada en yüksek 2. ortalama yıllık maaşa sahip kimya mühendisliğinin ülkemizdeki durumu bu ortalamanın çok altında. "Neden o bölümü yazdın, işsiz kalmak mı istiyorsun? Kimyager olup sabun mu yapacaksın?" cümleleri de cabası... Peki kimya mühendisliği ülkemizde neden değer görmüyor?

2020 yılı Türkiye Mühendislik Odası kayıtlarına göre ülkemizde 579.868 tane mühendis görev yapmaktadır. Bu sayının içine Endüstri Mühendisleri dahil değildir çünkü henüz Türkiye Endüstri Mühendisliği Odası açılmamıştır. E bu sayıya bir de günümüzde en çok mezun veren mühendisliği eklediğimizde sayı oldukça artıyor. Peki sizce 579.868 kişinin kaç tanesi Türkiye Kimya Mühendisliği Odası adına kayıtlıdır? Sadece 22.579 kişi.

Çok az değil mi? Şöyle genel mühendisliklerle ilgili biraz bilgilerimizi tazeleyelim. Dünya üzerinde sadece dört ana mühendislik vardır. Bunlar; Elektrik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği'dir. Diğer duyduğumuz tüm mühendislikler bu dört mühendislikten kopup ayrı birer dal olmuştur. Dört ana mühendisliği duyunca şaşırmış olabilirsiniz. Mesela belki birileri  'Aaa neden Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği yok?' diye sormuş olabilir. Çok şaşırtıcı ama Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği'nden kopmuş, Endüstri ise dallar arası bir mühendislik olarak adlandırılmıştır.

Şimdi ise Kimya mühendisliği ile ilgili bilgiler edinelim. Öncelikle şunu belirteyim Kimya Mühendisleri, Kimyager değildir. Kimyagerler, üniversitelerin Kimya bölümlerinden mezun olurlar. Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler ise Kimya Mühendisi olarak adlandırılırlar. Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimyager ile Kimya Mühendisi arasındaki fark da aslında oldukça açıktır. Kimyager genelde bileşenler ile ilgilenir ve laboratuvarda az miktarda malzemeler ile çalışır. Kimya Mühendisi ise, laboratuvar çalışmalarını yararlı, ekonomik ürünlere dönüştürmek için gerekli prosesleri ve fabrikaları tasarlar ve işletilmesini sağlar.

4 Ana Mühendislikten Biri: Kimya Mühendisliği4 Ana Mühendislikten Biri: Kimya Mühendisliği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Biraz da iş olanaklarından bahsedelim. Eczacılık, petrol ve gaz, biyoteknoloji ve ilaç, yiyecek ve içecek, enerji, su ve atık yönetimi, çevre, tekstil, sağlık, otomotiv gibi bir çok alan Kimya Mühendislerinin iş alanlarıdır. Kısacası iş alanı en geniş mühendisliklerden biridir. 

Kimya Mühendisliği fazlaca kapsamlı ve derin bilgi birikimi gereken zor bir bölümdür. Bunun sebebi ise mühendislik dalları içinde en eski mühendislik olması olabilir. Ancak mezuniyetten sonra size sunacağı dünya çapında kariyer, esneklik ve maaş seçenekleri ile göz doldurur. Aynı zamanda mantıklı olmak, yaratıcı ve yenilikçi düşünme becerilerinizi geliştirip uygulayabileceğiniz ortamlar sunar.

Ders içeriği ise ilk yıl yoğunlaştırılmış fizik, matematik, laboratuvar ve teknik çizim dersleriyle; ilerleyen yıllarda ise yöneleceğiniz alanlarla ilgili seçeceğiniz derslerle geçer. 

 

4 Ana Mühendislikten Biri: Kimya Mühendisliği

İyi, hoş ama şuana kadar olumsuz hiçbir yanını konuşmadığımız Kimya Mühendisliği'nin Türkiye'de ortalama maaşının, mühendislik asgari ücretinden bile düşük olmasının sebebi nedir? Gerçekten bilgi sahibi olunmayan bir bölüm olduğu için mi yoksa çevremizin ön yargılarından mı? Önümüz, arkamız, sağımız ve solumuz mühendislerle doluyken hatta belirli bir kaç mühendislikle doluyken bize yetersiz verilen bilgiler mi bizi kapatmış bu imkanı çok  olan bölüme yoksa  zor olduğu için okumaktan mı kaçındık senelerdir? 

Geleceğin mesleği olarak anılan Kimya mühendisliği'nin bu şekilde anılmasının sebebi de; başlıca iş alanı olan ilaç sekörünün de pandemi nedeniyle olumlu etkilenmiş bir alan olmasıdır.

Hep derler ya 'puanına göre değil gönlüne göre tercihlerini yap' diye. İşte biz bunu beceremiyoruz sanırım. Unutmayın ki üniversite sınavlarından aldığımız ve hatta tercih listemizi doldurmak için baktığımız her şey sayılardan ibaret. O sayılar da bizden önceki dönemin yaptığı tercihlerin sebebi. Çok tercih edilen bölümün puanı yükselir, tercih edilmeyen ise aşağılarda kalır ama bu kısır döngü bölümlerin kalitesini göstermez. Cümlelerime kimyanın ne kadar derin bir bilim olduğunu anlatan şu sözlerle son vermek istiyorum;

Kimya, tüm yıldızlarda ve tüm gezegenlerde sürüp giden bir oyundur. Oyuncuları atomlar ve moleküllerdir. En ender atomlar bile, bizim alışkın olduğumuz sayma ölçülerine göre, inanılmayacak derecede çoktur.

- Richard Dawkins 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.